Et skud afføring kan helbrede sygdom

Klik her for at printe siden

september 17th, 2013

Menneskelig afføring kan være mere end bare et affaldsprodukt. De seneste år har forskere og læger fået øjnene op for at bruge tarmbakterier fra rask afføring til at behandle patienter med diarré og andre mave-tarm-problemer. Og måske kan vi også behandle både fedme og diabetes ved hjælp af transplantation af afføring fra raske.

I Finland har de allerede gjort det. Brugt afføring som behandlingsmiddel. Her har den finske læge Eero Mattila fra University of Helsinki udført transplantationer af afføring fra raske personer på patienter med alvorlige bakterieinfektioner i tarmen, som man ikke har kunnet behandle med antibiotika. De fleste af patienterne (94 procent) blev kureret i løbet af tre måneder efter at have fået sprøjtet 20-30 ml donor-afføring ind i tarmsystemet. Den sunde tarmflora i donor-afføringen fik nemlig genoprettet bakteriebalancen i patienternes tarme.

Et nyere amerikansk studie har påvist lignende positive resultater af såkaldt fæces-transplantationer som behandlingsmetode. Forskerne udførte her transplantationer af afføring fra raske personer på patienter med den ellers uhelbredelige diarré ’clostridium difficile’.  Hos størstedelen af patienterne resulterede det i en markant bedring, som varede ved også tre måneder efter transplantationen.

Undersøger tarmbakteriers DNA
Der findes ti tusinde milliarder af bakterier i ét menneskes tarme, og de kan formentlig også bruges til at behandle andre sygdomme end diarré og maveonde. I hvert fald har en gruppe af norske forskere fra Institut for Klinisk Medicin ved Oslo Universitet sat sig for at finde frem til DNA-koden i tarmbakteriernes gener, så man muligvis kan påvise sammenhængen mellem tarmbakterier og forskellige sygdomme.

Tidligere undersøgelser har allerede indikeret, at der kan være en sammenhæng mellem sammensætningen af tarmens bakterier og livsstilssygdommene overvægt og diabetes.

Kilder:
Illustreret Videnskab: ’Indsprøjtet afføring gør maven sund’, 12.09.13

Videnskab.dk: ’Andres afføring kan blive din medicin’, 12.09.13

Videnskab.dk: ’ Bæ-transplantation helbreder modbydelig diarré’, 12.09.13

Kommentarer


− 7 = to