Laser-billeder kan revolutionere hjernekirurgien

Klik her for at printe siden

september 30th, 2013

En ny billedteknik gør det langt nemmere for hjernekirurger at skelne mellem kræftramt væv og raskt væv under en hjerneoperation.

Det formodes, at mere end tre ud af fire patienter med hjernekræft forlader operationsstuen, uden at deres tumor er blevet fjernet optimalt. Det skyldes formentlig, at det kan være en vanskelig opgave for en hjernekirurg at skelne mellem tumor (kræftramt væv) og raskt væv ved en operation. Typisk planlægger kirurgen på forhånd operationen ved hjælp af såkaldte MRI-billeder (Magnetic Resonance Images) af patientens hjerne, men under selve operationen må kirurgen ofte stole på sine fingerspidser og det blotte øje.

Billeder under selve operationen
Udstyr, der kan vise hjernekirurgen billeder af patientens hjerne under selve operationen og bidrage til kirurgens lokalisering af det kræftramte væv, er ikke en ny opfindelse, men det har hidtíl været meget dyrt at anskaffe sig, og derfor bliver det kun brugt på de færreste operationsstuer.

Nu har en gruppe forskere imidlertid udviklet en helt ny billedteknik, der effektivt kan skelne mellem kræftvæv og raskt væv, og som forventes at være relativt billig at anvende. Teknikken er blevet udviklet af den kemiske biolog Sunney Xie og hans kolleger fra Harvard University og bygger på en allerede kendt teknik, som hedder ’Raman scattering-mikroskopi’. Ved at kaste laserlys mod f.eks. en vævsprøve, kan man observere, hvordan det spredte lys ændrer farve (bølgelængde) afhængigt af karakteren af molekylerne i vævsprøven. På den måde er det muligt at skelne mellem forskellige bestanddele i vævsprøven og dermed også mellem sygt og raskt væv.

Stort potentiale ved ny teknik
Den nyere teknik kaldet ’stimulated Raman scattering (SRS)-mikroskopi’ gør brug af to laserstråler og kan generere billederne af vævet både hurtigere og mere præcist.
En tumor indeholder store mængder protein, men færre lipider (fedtrige organiske stoffer) sammenlignet med raskt hjernevæv, som er rigt på både protein og lipider. Forskerne har fundet ud af, at det er muligt at programmere laserstrålerne til at reagere forskelligt på væv med mange lipider og væv med få lipider. I de aktuelle forsøg med kræftramte musehjerner kom tumor-væv til at synes blåt, mens det raske væv forekom grønt efter at have været udsat for laserstrålerne. Billederne kunne endda vise syge celler infiltreret i det raske væv, som var umulige at se med det blotte øje.

Den nye billedteknik er endnu ikke blevet testet i forsøg med mennesker, men forskerne regner med, at teknikken fremover vil have stor succes på operationsstuerne.

Læs mere her om udvikling og fremskridt inden for billeddiagnostik


Kilde:

Physicsworld.com: ’Laser imaging spots brain cancer’, 26.09.13

Kommentarer


− en = 5