;

Innovation i dag

Klik her for at printe siden

Udviklingen af moderne lægemidler har draget fordel af en bemærkelsesværdig revolution inden for videnskab og teknologi, lige fra den tidlige begyndelse med indførelsen af aspirin til opdagelsen af lægemidler, der er målrettet mod specifikke gener, som forårsager sygdom. I dag er lægemiddeludviklingen meget forskellig fra, hvordan den så ud for 100, 50 eller 10 år siden.

Vejen fra laboratoriet til markedet er blevet mere udfordrende, risikabel og kostbar end nogensinde før. Viden om vores biologiske byggesten (DNA, gener og proteiner) har ført til udvikling af nye teknologier inden for genetik, proteinkemi og nanovidenskab. Teknologier, som i dag er essentielle i udviklingen af nye lægemidler. På baggrund af vores stadig større forståelse af de biologiske processer i vores krop, kan vi i dag forebygge sygdomme, som vi ikke tidligere kunne forebygge, og bremse sygdomme, som tidligere ikke lod sig bremse.

Tempoet på videnskabelige opdagelser er steget eksponentielt i de senere år. Det viser sig fx ved, at antallet af publikationer om nanoteknologi er steget ekspontentielt på kort tid, fra nærmest ingen i 1990 til 140.000 artikler publiceret ved udgangen af 2006. Samtidig bliver nye lægemidler, der er rettet mod uopfyldte medicinske behov fortsat  udviklet og godkendt til klinisk anvendelse. I de seneste ti år er over 300 nye mediciner blevet tilgængelige, og over 2900 er under udvikling i dag.

Her får du mulighed for at følge lægemiddeludviklingen tilbage i tiden og frem til i dag

 

Medicinens milepæle

På tidslinjen kan du selv slå ned på forskellige år og se, hvilke lægemidler eller viden, der kom til verden netop det år. Tidslinjen viser, hvordan innovation nogle gange sker i dramatiske spring og andre gange ved trinvis udvikling.
 

Før og nu

I de seneste år er der sket en stor udvikling i, hvordan man forebygger og behandler forskellige sygdomme. Her kan du se eksempler på, hvor langt vi er kommet inden for en række udvalgte områder.
 

Udvalgte tidslinjer

Se tidslinjer for udviklingen inden for biologiske lægemidler samt behandling og diagnostik af hiv/aids og psykiske sygdomme.
 
temafoto