Småbitte diamanter som livvagter for kemoterapien

Klik her for at printe siden

september 25th, 2013

Ved at binde kræftmedicin sammen med bittesmå diamanter kan man forhindre, at kræftcellerne hos leukæmi-patienter pumper medicinen ud, inden den når at virke. Den nye opdagelse er opløftende for de mange leukæmi-patienter, som lider under kræftcellers resistens over for kemoterapi.

Ligesom bakterier kan udvikle resistens over for antibiotika, kan kræftceller gøre sig modstandsdygtige over for kemoterapi. Ved behandlingen af patienter med den alvorlige kræftsygdom leukæmi (blodkræft) er det en stor udfordring, at kræftceller er i stand til at blive resistente over for ét af de mest brugte lægemidler mod leukæmi, stoffet Daunorubicin.

Leukæmi-celler kan simpelthen udvikle en evne til at pumpe medicinen ud af cellen igen, inden den har nået at virke. Dermed mislykkes forsøget på at bremse kræftcellernes vækst.

Nyt våben mod kræftcellen
En ny opdagelse kan imidlertid råde bod på leukæmi-cellers resistens over for kemoterapi. Forskere fra National University of Singapore og University of California, Los Angeles, har fundet ud af, at man ved at binde kemoterapien Daunorubicin sammen med mikroskopiske diamanter kan forhindre kræftcellerne i at pumpe medicinen ud igen. De såkaldte ’nano-diamanter’ gør, at medicinen bliver hjulpet sikkert ind i kræftcellerne og når at virke. En fordel ved nano-diamanterne er deres beskedne størrelse og særlige overflade-struktur, som gør, at behandlingen ikke medfører nogen risiko for at blokere en blodåre hos patienten, påpeger forskerne bag opdagelsen.

Før kombi-behandlingen med nano-diamanter og kemoterapi kan blive en realitet, skal sikkerheden af behandlingen dog undersøges ved kliniske forsøg. Her testes medicinens effekt i forsøg med mennesker.

Læs mere om kliniske forsøg her


Kilde:

Science Daily: ‘Tiny Diamonds to Boost Treatment of Chemoresistant Leukemia’, 25.09.13

Kommentarer


2 × = atten